Testy skórne punktowe
Testy wykonuje się umieszczając kroplę alergenu na skórze przedramienia lub pleców i nakłuwając skórę specjalnym lancetem. Przed testami należy odstawić leki przeciwhistaminowe (od 2 do 3 tygodni) i miejscowo stosowane glikokortykosteroidy. Dodatnia reakcja objawia się świądem i bąblem który osiąga maksymalną wielkość po 15 min.
POLSKA SERIA PODSTAWOWA
TESTY SKÓRNE - POKARMOWE
ALLERGOPHARMA
KOD | ALERGEN |
1. | Mleko krowie |
2. | Jajko kurze (całe) |
3. | kakao |
4. | Owoce cytrusowe |
5. | Mąka pszenna |
6. | Seler |
7. | Jabłko |
8. | Pomidor |
9. | Orzeszki ziemne |
10. | Mięso kurze |
11. | Wieprzowina |
12. | Mięsa II (kaczka, kura, indyk, gęś) |
13. | Dorsz |
14. | Karp |
15. | Mąka żytnia |
16. | Mąka kukurydziana |
17. | Ziemniak |
18. | Pietruszka |
19. | Groszek |
20. | Brzoskwinia |
21. | Orzech laskowy |
22. | Orzech włoski |
23. | Kontrola ujemna |
24. | Histamina (kontrola dodatnia) |
TESTY SKÓRNE –WZIEWNE
ALLERGOPHARMA
KOD | ALERGEN |
1. | D.farinae |
2. | D.pteronyssinus |
3. | Trawy |
4. | Żyto |
5. | Drzewa I (olcha, leszczyna, topola, wiąz, wierzba iwa) |
6. | Drzewa II (brzoza biała, buk,dąb, platan) |
7. | Chwasty (bylica, pokrzywa, mniszek lekarski, babka lancetowata) |
8. | Sierść I (chomik, pies, królik, kot, świnka morska) |
9. | Sierść II (koń, krowa, owca, świnia, koza) |
10. | Pleśnie I (alternaria tenuis, botrytis cinerea, cladosporium herbarum, curvularia lunata, fusarium moniliforme, helminthosporium) |
11. | Pleśnie II (aspergillus fumigatus, mucor mucedo, penicillium notatum, pullularia pullulans, rhizopus nigricans, serpula lacrymans) |
12. | Leszczyna |
13. | Olcha |
14. | Dąb szypułkowy |
15. | Topola |
16. | Brzoza |
17. | Babka lancetowata |
18. | Bylica |
19. | Komosa |
20. | Pokrzywa |
21. | Sierść chomika |
22. | Sierść królika |
23. | Sierść świnki morskiej |
24. | Sierść psa |
25. | Sierść kota |
26. | Wełna owcza |
27. | Alternaria tenuis |
28. | Cladosporium herbarum |
29. | Candida albicans |
30. | Aspergillus fumigatus |
31. | Penicilium notatum |
32. | Kontrola ujemna |
33. | Histamina (kontrola dodatnia) |